Bindu's A nest

22 augustus:

De twee lovebirds hadden geen problemen om elkaar het hof te maken..

Hier een foto van de dekking.

Wat is het toch een leuk stel! 

Er  zijn 7 prachtige pup's geboren.

Volg de ontwikkeling door naar beneden te scollen Spannende tijden!

Ik zal de komende tijd uitleggen wat er gebeurt ook al is nog niets te zien...

Week 1 (0 tot 7 dagen):
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder  bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo's zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.


Week 2 (8 tot 14 dagen):
In deze week hechten de embryo's zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo's gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig.Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak.


Bindu heeft genoten van een heerlijke strandwandeling.


Week 3 (15 tot 21 dagen):
Dag 19 kapselen de embryo's zich in de baarmoederwand in.
Bindu zou zich misselijk kunnen voelen als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder maar wij merken nog niets behalve dat haar vacht snel klit.


Week 4 (22 tot 28 dagen):
De ogen en de rugwervels ontwikkelen zich en het hoofdje krijgt vorm.
De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld.  Aan het eind van deze week zijn de embryo's zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar.

 Bindu tepels zijn groter en haar buikje iets strakker. Wij hebben een echo laten maken en 3 puppy's gezien!

Op de foto zijn de vruchtblazen te zien.

.

Week 5 (29 tot 35 dagen):
De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en ze gaan nu meer op een pup lijken. De tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich ontwikkelen . De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen.

Bindu is iets rustiger. Zij geniet vollop van de zon.Soms draait zij ineens om misschien voelt zij de puppys'al???


Week 6 (36 tot 42 dagen):

Na zes weken heeft de puppy het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.
Ik heb geprobeerd om de harttonen met stethoscoop te beluisteren. Helaas dit is niet gelukt. Wel duidelijk Bindu's hartslag gehoord.                     

Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de pup doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.Bidu eet nu 30% meer! Zij neemt meer rust en kruipt lekker op de bank .


week 7 (43 tot 49 dagen):
In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden.Het zijn  al echte hondjes..

Sinds gisteren kan ik voor het eerst de pups voelen bewegen. Ze zijn behoorlijk actief!

Bindu eet 50% meer dan normaal. De melkklieren ontwikkelen zich steeds verder en er komt al een beetje melk uit.

Wij hebben vandaag de kraamkamer gereed gemaakt.

De kist en ons bed staan klaar. Bindu vindt het wel oke ook al slaapt ze s nachts nog liever op haar kussen bij de andere honden.
9de week

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor Bindu. Vanaf vandaag  kunnen de pups zonder problemen geboren worden, al vind ik het prettig als het nog even duurt en de pups zich nog verder ontwikkelen.

Bindu is vandaag geborsteld. Dit ging zittend / staand of liggend zoals zij het wilde. De haren aan de buik zijn geknipt om het voor de puppen makkelijker te maken om te drinken. Ik vind het jammer om de mooie lange vacht te knippen. Gelukkig zie je het ook niet als zij staat en loopt.

De tepels en buik zijn met kamillethee schoon gemaakt. Bindu is 4 kg zwaarder dan bij het begin van de dracht.

Ik heb een filmpje gemaakt. Hier kun je de pups heel goed zien bewegen.

Bindu ligt nu het liefst op haar rug.
De pups zijn 20 oktobver geboren. 4 teven en 3 reutjes.

De gewichten zijn heel mooi en gelijkmatig 230gram - 240gram en ze zijn allemaal gezond en heel levendig.

Bindu begon maandag al onrustig te worden, piepte en probeerde holen te graven. Geen deken of kussen was veilig.

De temeratuur was ook al gedaald naar 36.8. Voor ons een teken dat de geboorte eraan zat te komen.De normale temperatuur bedraagt 38- 39 graden Celsius.

Dinsdag ochtend was de temperatuur  weer gestegen en om 10:30 uur kwamen de eerste persweeën waarna de eerste pup niet lang zich liet wachten.

Een teefje in stuitligging. Alles ging goed ook al hebben wij soms een beetje geholpen. De laatste pup was er om 23:35 uur.

Bindu moest nog gewassen worden en uiterraad de haren drogen maar uiteindelijk was er rond 1:30 uur voor iedereen rust.


26/10/2015

De pups worden morgen al 1 week oud.  Ze groeien als kool

Bindu doet enorm haar best.

Zij gaat nu ook al even voor de kist liggen als de pups slapen. In de kist is het toch een beetje te warm voor haar.

Hier een paar foto's van de schatjes. Ze hebben ook al hun namen:

De reuen heten: Isan Cunga Lamleh (zonnig en van allen geliefd); Ila Bodhi Lamleh (pure verlichting); Isho Mani Lamleh (mijn allerliefste wens)

De teven heten: Ina Barani Lamleh (stralende ster) ; Indi Din Din Lamleh (mooie kleine bel),  Ismet Alesha Lamleh (heldere ster ); Ishta Ka la ta Lamleh (een fraaie uitstraling)
1/11/2016

De pups zijn nu 11 dagen oud. De gewichtjes zijn ruim verdubbeld, ze zijn de 1ste keer ontwormt en er zijn hele kleine spleetjes bij de oogjes te zien.

Grappig is dat ze al flink oefenen om te lopen en ze zijn dan ook al behoorlijk snel( ha, ha). Verder is het drinken en slapen, het liefst  bij mams met een tepel in het bekje. Bindu is heel beschermend. De andere honden moeten het nog niet in hun hoofd halen om de kamer binnen te komen! Zo hoort het ook...

 


4 november 2015De pups zijn nu 2 weken oud. De oogjes zijn open en ze reageren ook op geluid. Ze zijn ook heel bedreven om het stappen te oefenen.

 Het gezegde : "ALLES GAAT MET VALLEN EN OPSTAAN" is hier letterlijk aan de orde. Je ziet ook dat de pups al verkleuren. Het tan reutje wordt een "golden boy" het tan teefje een "golden girl" en de pups die een zwarte rug hebben krijgen al lichte tanaftekeningen aan de poten/ borst en start.

Het is ook op bovenstaande foto;s te zien maar als ze ouder worden zal de tekening steeds beter zichtbaar zijn.

De brede, platte en ronde voeten zijn ook al goed herkenbaar. Dit is een van de meest ongewone kenmerken van de Tibetaanse terriër. Ze staan plat op de voetzool en dit zal je niet bij een ander ras aantreffen. Het is ideaal in de sneeuw omdat het natuurlijke snowboots (sneeuwschoenen) zijn.

Nu maar hopen op veel sneeuw...
24/11/2015

Wat gaat de tijd snel. Ze zijn al 4 weken oud. Vandaag was de nestcontrole en de puppy's zijn gechipt. Ze gaven geen kik. Echte helden die hun ras  eer aan doen.

Sinds een paar dagen eten ze vers vlees en pap. Ze vinden het geweldig. De geluiden CD speelt elke dag dus vuurwerk zou starks geen probleem moeten zijn. Net zo min als de stofxuiger, pannen en potten ( wij koken zeer luidruchtig momenteel).

Bindu vindt het nu ook goed dat de andere honden erbij zijn. Wij houden het wel in de gaten omdat het verschil in gewicht vrij groot is ook al geven hun er echt niet om. Het meest genieten onze herder Ziva en de puppen van elkaar.

Ik hoop dat het weer een beetje beter wordt en ze ook nog lekker de buiten wereld kunnen verkennen.28 november

Hier een paar foto"s
Wij hadden een kabelbreuk en zodoende kon ik de site niet onderhouden.

De pups waren bij de dierenarts en hadden hierdoor ook het eerste ritje met de auto! Ze onderzocht en ingeent. Alle pups zijn kerngezond

Het was een avontuur  en ze hebben ook meteen kennis gemaakt met een jonge poes ( die gezond was en ook voor de enting kwam)

Inmiddels is het weer ook droger weer en kunnen ze naar buiten.

Het meest interessant zijn de droge blaadjes en ze zijn van mening dat het een goed idee is die maar naar binnen te halen om mee te spelen.

Hun conditie neemt ook toe . Ik sta ervan te kijken hoe snel ze kunnen lopen en ze proberen ook al over de rekjes te klimmen en op de bank te komen.

Dat lukt gelukkig nog niet want ze moeten er dan ook weer vanaf en dat is een ander verhaal! Bindu nemt haar rol zeer serius. Zij geeft zelf haar brokjes over om de pups zo aan vast voedsel te laten wennen.Zo gaat het in de natuur maar dat hoeft nu niet meer dus moet ik haar nu na het eten even apart houden anders valt zij zo af.

Gisteren heeft zij en speeltje "geclaimt"en de pup's mochten er niet aan. Op die manier  leert zij hun de hondentaal op een " zachte manier". Zij gromt en snauwt zonder hun zeer te doen. Jammer genoeg had ik de camera niet bij de hand. Het is zo leuk om dit te zien- puur natuur en zo belangrijk voor de puppy's. 

Thea heeft gisteren leuke foto's van de pup's genomen.


2 januari 2016

Wat gaat de tijd snel. Alle pups hebben een geweldig thuis gevonden:

Zachtjes nemen wij afscheid.
Zoveel gegeven,zoveel gedaan,
om jullie te helpen in 't bestaan.
Poep ruimen en eten geven,
zodat jullie groeien, naar 'n mooi leven.
Leren van hard geluid,
muziek knalt de speakers uit.
Spelen met de grote honden,
om hun gedrag te doorgronden.
Veel knuffelen en liefde geven,
nemen jullie mee 't hele leven.
Kortom alles hebben we gedaan,
dat jullie als leuke Tibbies in 't leven staan.
Ga nu naar jullie nieuwe leven,
er is daar veel moois te beleven.

Ismet Alesha ( Tess)


Ishta Ka La Ta ( Doortje)

Isho Mani (Woezel)

Isan CIsan Cunga ( Morris)

Ina Bodhi (Gijs)


Ina Barani en Indi Din Din blijven bij ons. Bindu geniet er enorm van en wij ook. Deze dames zullen snel mee gaan naar

 de tentoonstellingen en hopelijk onze lijn voortzetten.