Tibetaanse Terrier                                                                                          Binkie                                                                           

                                                                                                                                    De Tibetaanse terriër, minder bekend als Dhokhi Apso, is een van de oudste hondenrassen en bestaat al meer dan 3000 jaar. Op basis van een in 2004        uitgevoerd grootschalig DNA-onderzoek  wordt de Tibetaanse Terriër ingedeeld bij de 14 rassen die genetisch gezien het dichtst bij de wolf staan.

Tibetaanse terriërs werden gehouden in het ruige terrein en klimaat in Tibet door nomaden voor herder -, bewaking - en andere diensten, maar niet voor het jagen op kleine dieren. Het ras Terriër is daarom onterecht, De Tibetaanse terriër is veelmeer een herdershond. Door hun grootte en lenigheid konden ze in de berggebieden van de Himalaya dienst doen wat grotere honden moeilijk konden komen. De Tibetaanse terriër werd gehouden als gezelschapshond door de boeddhistische monniken die in de geïsoleerde kloosters leefden. Ze worden beschouwd als waardevolle gift en zouden geluk brengen.                                                                                                                                                                                     

Gedrag

Deze kleine kameraad houdt van mensen. Tibetaanse terriërs zijn levendig, uitgaand, vrolijk, moedig, waaks, attent, intelligent, vriendelijk en vredelievend. Ze kunnen goed met andere huisdieren omgaan zoals katten of konijnen. Ze doen graag alles mee met het gezin. Ze zijn graag bij kinderen, zijn dan niet kleinzerig en zullen nooit of zelden agressie vertonen. Vervelende situaties zullen ze mijden en ze laten zich zelden met vreemden in. Binnenshuis is de Tibetaanse terriër een rustige hond en kan makkelijk uren voor de open haard vertoeven. Als de Tibetaanse terriër erop getraind is kan hij prima overdag alleen zijn. Zeker als puppy is het belangrijk de hond af en toe een uurtje alleen te laten. Zijn blaf is uniek; het neemt in volume en toonhoogte toe naarmate hij langer blaft. Ze staan echter niet bekend als "keffers". Zijn uiterlijk kan de schijn hebben van een troeteldier, maar in zijn eigen beleving is hij een reuzenhond en gedraagt zich ook zo. Al is hij voor een herdershond tamelijk klein van stuk, fysiek en psychisch gezien is het een sterke, stoere hond die vol bewegingsdrang zit. Hij heeft niets van het stereotiepe gedrag van een terriër.

Zorg en opvoeding

De Tibetaanse terriër is makkelijk in opvoeding, houdt van rennen en verkennen en heeft dagelijkse beweging nodig in een veilige omgeving. Zijn beweging kan hij ook halen uit een middellange wandeling aan de riem of ravotten in de tuin. Hoewel hij geschikt is om buiten te leven in gematigd koude klimaten, is het meer een binnen of binnen/buiten hond. Hij is gevoelig voor stemintonatie en kan zeer goed luisteren. Hij is zachtaardig en dient ook zo opgevoed te worden, blijf echter altijd consequent. Zijn lange vacht vraagt veel aandacht en verzorging!

Gezondheid

De Tibetaanse terriër is een gezonde en sterke hond die bij de juiste zorg en voeding zijn leven lang gezond kan blijven.


Bindu's ouders                                                            Bindu's nestgenoten                                                                                

Bindu