de dracht van een hond

Spannende tijden!

Ik zal  uitleggen wat er de komende tijd  gebeurt ook al is nog lang niets te zien...

Week 1 (0 tot 7 dagen):
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder  bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo's zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.


Week 2 (8 tot 14 dagen):
In deze week hechten de embryo's zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo's gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig.Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak.


Aan de teef is nog niets te merken en ze genieten vollop van een heerlijke (strand)wandeling en liggen graag in de zon.


Week 3 (15 tot 21 dagen):
Dag 19 kapselen de embryo's zich in de baarmoederwand in.
De teef zou zich misselijk kunnen voelen als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. De  vachten kunnen hierdoor ook snel klitten.


Week 4 (22 tot 28 dagen):
De ogen en de rugwervels ontwikkelen zich en het hoofdje krijgt vorm.
De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld.  Aan het eind van deze week zijn de embryo's zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar.

De tepels worden groter en het buikje iets strakker. Wij laten rond deze tijd een echo laten maken en kunnen dan de puppy's zien.

Op de foto zijn de vruchtblazen met de puppy's te zien.

.

Week 5 (29 tot 35 dagen):
De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en ze gaan nu meer op een pup lijken. De tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich ontwikkelen . De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen.

De teef is iets rustiger. Zij geniet vollop van de zon.Soms draait zij ineens om misschien voelt zij de puppys'al???


Week 6 (36 tot 42 dagen):

Na zes weken heeft de puppy het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.
Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de pup doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.De teef eet nu 30% meer! Zij neemt meer rust en kruipt lekker op de bank .week 7 (43 tot 49 dagen):
In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden.Het zijn al echte hondjes..

Wij kunnen voor het eerst de pups voelen bewegen. Ze zijn behoorlijk actief!

De teef eet 50% meer dan normaal. De melkklieren ontwikkelen zich steeds verder en er komt al een beetje melk uit.

De kraamkamer wordt gereed gemaakt. De werpkist en ons bed staan klaar. De teef kan alvast aan het plekje wennen maar vaak slaapt ze s nachts nog liever op haar kussen bij de andere honden.
9de week

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor Bde teef. Vanaf vandaag  kunnen de pups zonder problemen geboren worden, al vinden wij het prettig als het nog even duurt en de pups zich nog verder ontwikkelen.

De teef wordt  nog goed geborsteld. Dit gaat langzaam zittend / staand of liggend zoals zij het wil. De haren aan de buik worden geknipt om het voor de puppen makkelijker te maken om te drinken. Ik vind het jammer om de mooie lange vacht te knippen. Gelukkig zie je het ook niet als zij staat en loopt.

De tepels en buik zijn met kamillethee schoon gemaakt en dan zijn wij er klaar voor..